Terug naar het overzicht

-Van week tot week.

 

18 april 2018

 

- Op eigen hok beginnen de oudste jongen eindelijk wat te vliegen. Grootste probleem is dat ik nog een 14-tal jongen moet bij op het hok zetten. Toch valt het allemaal nog goed mee. Ik heb er nu 45 apart zitten , soms heeft er wel eens eentje moeite om het hok terug te vinden maar tot nu toe zijn ze altijd s’ avonds allemaal terug op het hok. Ik hou hout vast, maar tot nu toe nog geen verliezen. En de jongen hebben nog steeds mooie mest.

-Aan adeno zal ik waarschijnlijk toch ook weer dit jaar niet ontsnappen. Naar ik hoor zijn er streken waar adeno weer heel erg toeslaat met dode duifjes tot gevolg. Ik veronderstel dat mijn systeem met regelmatig Ropadeno en PH control, en 2 maal per week Colinol wel degelijk helpt bij de jonge duifjes. Als ze toch Adeno krijgen dan doe ik hetzelfde als verleden jaar: de eerste golf van adeno heb ik toen gewoon 2 dagen geen eten gegeven, wel veel verse grit. Na 2 dagen zeer lichte kost en verschillende keren per dag kleine beetjes gegeven en zo is het voorbij gegaan. 3 weken later had ik toch terug prijs en toen hielp dit systeem niet meer en heb ik de medicatie van de veearts gegeven, wel direct ingegrepen en geen dodelijk zieke duifjes gezien. Want duifjes die er heel erg ziek uit zien zijn toch verloren, die kunt ge beter direct verwijderen.

-Tussendoor zijn de weduwnaars mee geweest naar Momignies en valt het toch wel erg op dat de jaarduifjes nog moeten achter blijven want er staan er maar 2 van de 18 op de uitslag. Misschien ook wel omdat er al wat ingevlogen duiven in de prijskamp zitten ,maar ook het feit dat ik ze niet veel speel als jonge duif zal zeker een rol spelen. Maar klagen doe ik niet want de oude duiven deden het wel prima.

-Qua voeding krijgen ze nog steeds 40% Koopman en 60% gerst en zuivering. Alleen de 2 laatste dagen krijgen ze 80% Koopman. Na de eerste vlucht begin ik dan ook ,zoals elk jaar, met de weduwnaars 3 keer per dag te voeren. s’ Middags is dat dan een 5 gr per duif dat ze krijgen.

-De weduwnaars zien er gezond uit maar toch is de grote vorm nog niet aanwezig. Hoe ziet ge grote vorm bij weduwnaars? Weduwnaars in vorm moeten geen uur aan een stuk vliegen of weg trekken. Verplicht trainen moeten ze bij mij nooit! Een weduwnaar in vorm komt dit zelf wel vertellen als hij bloedvorm heeft. Weduwnaars in vorm trekken weg voor 15 à 20 minuten en komen nooit samen terug thuis. Ge moet er enkele van links zien komen en enkele van rechts en een paar minuten later nog enkele, eigenlijk zodanig dat een groep van 25 weduwnaars er wel 40 lijken. Ze mogen eens op het dak komen, maar niet stil zitten , en na 10 à 15 seconden moeten ze terug weg zijn.

-Op het hok ziet ge vorm als de mestbolletjes kleiner worden en mooi bijeen liggen en bedekt met enkele donspluimpjes. De weduwnaar in vorm ziet er kleiner uit dan normaal en de pootjes zijn ook roder dan normaal. Let echter op als er te veel dons ligt! Dan is de vorm nog niet aanwezig maar is hij op komst! As al deze dingen aanwezig zijn en als ge ze vast neemt en ze lijken lichter in gewicht dan normaal moogt ge ze met een gerust hart zetten en ook wat centjes op poelen. Iets geven om de vorm te verkrijgen zal ik nu zeker nog niet doen. Als ze regelmatig Tolyamin krijgen moet dat volstaan.

-Volgende keer zullen we al wat meer weten en zitten ze zeker al in  Soissons en dan zijn we niet ver af van halve fond wat toch mijn hoofddoel blijft. Bij leven en welzijn tot een volgende keer.

 

Keuber.

Vorige artikels