Terug naar het overzicht

-Van week tot week

20 januari 2018

-Deze week heb ik wel eens moeten denken aan Giel, de jonge Vlaming die als 15-jarige toetrad in een Boedhistisch klooster. Hij is nu terug in het land en vertrekt in februari terug naar zijn klooster om er als 19-jarige te bidden en te studeren. Hij vertelt ons dat hij een leven lang zal blijven studeren, en dan nog niet alles zal weten wat hij graag zou willen weten. Ik vergelijk dat een beetje met een duivenliefhebber: een ganse duivenmelkersloopbaan leren en dan weet ge er nog niet veel van. Want het ogenblik dat ge denkt er iets van te weten, dat zijn de gevaarlijkste! Meestal volgen dan de grootste ontgoochelingen. Dat is ook hetgeen Achilles Coosemans, de oude commandant van de rijkswachtkazerne te Leefdaal en doorwinterd liefhebber en ook toendertijd mijn buurman, mij gezegd heeft aan het begin van mijn melker zijn: hou er rekening mee, zei hij, duivensport is een aaneenschakeling van ontgoochelingen met af en toe eens een mooi momentje om u aan op te trekken.

-Op eigen hok is uitgekomen wat ik voorspeld had: de oude kwekers hun eitjes waren niet bevrucht. Ik moet daar gewoon mee wachten tot het warmer is en lukt het dan nog niet dan zullen ze moeten plaats ruimen voor jonger geweld. Dat de kwaliteit van de jongen van die oude rakkers minder zou zijn dan van jonge duiven geloof ik niet echt.

-De vorige jaren  zag ik dat de kwekers enorm veel grit aten vanaf het ogenblik dat ze met jongen kwamen. Wel dit jaar is dat ,tot nu toe, een stuk minder het geval. Waarschijnlijk door het toedienen van de bijproducten die ik verleden keer opgenoemd heb. Vit E en Selenium , en daarbij een vloeibaar calciumpreparaat zal ik blijven geven tot de volgende leg en dan zien wat het geeft. Ik ben nogal kritisch tegenover alle voedingssupplementen  maar dat neemt niet weg dat ik regelmatig wel eens iets probeer.

-Wat trouwens grit betreft geef ik liefst een grit waar geen eten in vermengd is. Eten moet in de eetbak, niet in de gritpot. Grit verversen doe ik éénmaal per week, liefst 2 of 3 soorten gemengd maar dat is ook nogal wisselvallig en niet snel dezelfde soort. Eentje is er de laatste tijd wel altijd bij en dat is de Finesse mineral mix van Natural omdat deze ook geen eten bevat.

-Door het slechte weer moet ik de duiven nu noodgedwongen wel binnen houden maar als het weer het toelaat vliegen de weduwnaars toch 2 of 3 maal per week uit. Ze zullen dan niet zo snel te vet worden en ze blijven alerter voor de roofvogels. Als ze gans de winter binnen zitten zijn ze in het voorjaar een gemakkelijkere prooi voor de roofvogels.

-Wat ik dit jaar zeker nog eens terug ga geven aan de vliegduiven en de jongen is Colinol van DHP. Ik vind dit een goed product om adeno toch een beetje te voorkomen en bovendien zou het ook goed zijn tegen andere ziektes, zelfs tegen trichomonen. Let wel, het is geen geneesmiddel en zal ook geen enkele ziekte genezen. Bij ziekte zal ik dan ook de raad van de veearts steeds volgen.

-Bij de klucht van de vervalste verkiezingen in West-Vlaanderen is men is dan toch vrij streng opgetreden en werden 3 mandatarissen geschorst voor 6 jaar en ééntje voor 3 jaar. Ik kan mij echter niet van de mening ontdoen dat hier ook weer een stukje afrekening in zit tegen bepaalde personen. Natuurlijk is hetgeen er gebeurd is niet goed te praten en moeten de valsspelers terecht gestraft worden, maar toch is men in het recente verleden niet altijd zo consequent geweest, hierbij denkend aan de dopingcontroles, waar sommigen toch ook de dans ontsprongen zijn, dit terloops, zonder iemand te beschuldigen van kwaad opzet.

-Voilà , heb weeral mijn zegje gedaan en hoop binnen veertien dagen terug genoeg goed nieuws te hebben om een blad vol te krijgen, dus bij leven en welzijn tot een volgende keer.

Keuber

4 januari 2018  

-Zoals verwacht zijn de eerste eitjes gelegd na 11 dagen. Niet abnormaal vermits ik niet bijlicht en het toch wel donkere dagen waren. Wat mij wel blij maakt is het feit dat alle duivinnen gelegd hadden na 15 dagen. De duivin van de Kay heeft slechts 1 eitje gelegd. Deze duivin is van 2007 en dit is dus ook niets abnormaal. Kalkeitje bij gelegd ,maar toch broed ze er niet op. Dus morgen duivin weg en een andere in de plaats, een jongere.

-Morgen gaan we de eitjes controleren of ze bevrucht zijn. Er zullen er nogal wat niet bevrucht zijn omdat ik nog steeds een aantal oude duivers zitten heb die in de winter moeilijker bevruchten. Eenmaal dat het warmer wordt zal dat beter gaan. Normaal gezien zou ik die altijd verder moeten laten kweken maar dan moet ik ze apart op een hok kunnen zetten en dat heb ik er ook niet voor over. De Bere is al van 2001 en er zit een jonge duivin tegen maar ik verwacht er geen jongen meer van. In 2016 heb ik er nog 4 van gekweekt ,maar dat zullen wel de laatste geweest zijn.

-Hoe ik dit jaar mijn kwekers voorbereid heb is vrij eenvoudig. Tijdens de rui krijgen ze steeds Tolyamin van Schroeder, toch 3 à 4 maal per week. Vroeger gaf ik Sedochol, maar Tolyamin vind ik veelzijdiger en het vermindert ook de neveneffecten van een eventuele kuur met antibiotica. Ongeveer 2 weken voor de koppeling schakel ik van ruimengeling over op kweekmengeling met wat zuivering bij. Dit jaar is dat dus de Koopman mengeling van Beyers. Ik kies bewust produkten van firma’s die ons toch een kleine sponsoring gunnen, maar doe dit niet om reclame te maken.

-Tevens geef ik van bijprodukten altijd iets met vitamine E en Selenium. Voor de vluchten geloof ik niet in vitamines, wel voor de schaalvorming. Ik heb geen vast stramien hierin en probeer elk jaar wel wat anders. Dit jaar was dat Extra Vitality van Schroeder, samen met Selenium + vit E van Red Pigeons en af en toe ook wat Fertibol van Comed. Dit laatste omdat het een goede bron van Calcium is. Waarom Calcium? Omdat ik de laatste jaren  ondervond dat de duiven tijdens de kweek abnormaal veel grit aten. Afwachten wat dit nu geeft. Ook hier zeg ik hetzelfde: dit is geen evangelie en er zijn van andere firma’s ook wel goede produkten op de markt.

-Soms krijg ik de vraag wat te doen bij spuiters in het nest. Meestal doet zich dat voor als de jongen 6 à 9 dagen oud zijn bij de overschakeling van pap naar graan. Bij mij is dat zeer eenvoudig: electrolyten geven!! Wat ook helpt is Eureka plus van Belgavet.

-Wat mij dit najaar opgevallen is, is dat het moeilijker en moeilijker wordt om bons vast te krijgen. Bij de steunclub New-Hageland, waar ik nog bestuurslid van ben, geven wij elk jaar wat centjes weg aan de leden van onze 4 maatschappijen die deel uitmaken van het samenspel New Hageland. Deze centjes moeten komen van de bonnenverkoop die wij jaarlijks geven vermits wij geen lidgeld vragen. Ik laat iedereen vrij om een bon of wat financiële steun te geven en steek gewoon een briefje in de omslag met de uitgedeelde prijzen met de vraag om een bon te schrijven. De mensen die dan spontaan een bon schrijven zijn we dan ook zeer dankbaar hiervoor. Maar als wij in 2018 het alleen met de bonnenverkoop moeten doen, zullen we niet veel moeten uitdelen vrees ik. Nu weet ik ook wel dat het niet voor iedereen mogelijk is om steeds weer bons te geven, maar een kleine financiële bijdrage is even goed en zijn wij even blij mee. Tenslotte dient het om een mooi initiatief te steunen. Dus gaan we andere bronnen moeten aanboren om centjes binnen te krijgen, wat we dan ook zullen doen.

-zojuist nog een persbericht binnen gekregen: op de nationale dagen in Hooglede kan de titel van All-round duif niet toegekend worden. Zie bijgevoegde tekst:

  PERSMEDEDELING

 

NATIONAAL KAMPIOENSCHAP AS-DUIF ALL ROUND 2017

 

Ingevolge de beslissing van de Burgerlijke Rechtbank van Eerste Aanleg, zetelend in Kortgeding, waarbij de vordering van de tegenpartij GEGROND werd verklaard, wordt het NATIONAAL KAMPIOENSCHAP AS-DUIF ALL ROUND in beraad gehouden.

 

Dientengevolge zal de uitreiking van de prijzen voor dit kampioenschap AS-DUIF ALL ROUND tijdens de nationale dagen 2017 in Hooglede op zaterdag 06/01/2018, niet doorgaan tot definitieve uitspraak in deze hangende burgerlijke procedure wordt bekomen.

 

 

-Dit betekent maar weer eens procederen voor de burgerlijke rechtbank op wiens kosten?

Bij leven en welzijn, tot een volgende keer met meer duivennieuws.

Keuber 

 

23/12/2017

In deze rubriek probeer ik over het reilen en zeilen op mijn duivenhok, maar ook over de duivensport in het algemeen mijn mening en visie aan het duivenmelkersheir weer te geven. Dit is zeker niet zaligmakend ,maar toch hoop ik hier vooral beginnelingen en melkers die het wat moeilijker hebben in onze sport een beetje te helpen.

-Op eigen hok zitten de kwekers van 15 december bij mekaar. De meeste koppeltjes zijn al gevormd en ze dragen redelijk wat nestmateriaal aan. Zondag verwacht ik de eerste eitjes.

-Het koppelen van de duiven is bij mij niet zo’n groot werk. Tenminste, ik maak er geen groot werk van. De koppels die in het verleden al goeie gaven, zitten terug bij mekaar en de anderen laat ik kiezen. Dit jaar heb ik er voor de eerste maal eens naar gekeken om een witoger tegen een geeloger te zetten, maar dat is het eerste jaar dat ik dat doe. Benieuwd wat het gaat geven. Weduwnaars laat ik niet kweken , die mogen rond half maart met eitjes komen en een 5-tal dagen broeden. Na het seizoen kweek ik uit deze die de selectie hebben overleefd dan nog wel een koppel jongskes.

-Wat mij deze tijd bezig houd is hoe ik mijn duiven ga voeren in het seizoen. Duivensport blijft voor mij nog steeds een hobby en moet ook een klein beetje eenvoudig gehouden worden, zeker wat voeding en bijprodukten betreft. Wat dit betreft heb ik het geluk gehad Ad Schaerlaeckens te ontmoeten en volg ik volledig zijn gedachtengang hierover, ook wel omdat deze zo eenvoudig en gemakkelijk  is.

-Ik ben er namelijk van overtuigd, net zoals Ad, dat opvoeren naar een wedstrijd toe onmogelijk is. Daarom heb ik jarenlang zelf een mengeling samengesteld en steeds hetzelfde gevoerd, van maandag tot zondag, steeds dezelfde mengeling. Verleden jaar ben ik hiervan afgeweken en heb ik een systeem mengeling gevoerd met in het begin van de week eiwitarm en op het einde van de week vetrijk. Deze is mij ook zeer goed bevallen, maar toch ga ik het in 2018 eenvoudiger houden door weer gans het seizoen één en dezelfde mengeling te voeren. Hierbij ga ik het systeem van Koopman volgen . Bij deze mengeling wordt enkel begin van de week een kleine hoeveelheid gerst en zuivering toegevoegd, alsook aan de weduwduivinnen, de helft mengeling en de helft zuivering en gerst.

-Eénmaal de duiven gekoppeld gaat het met rasse schreden vooruit. Ge kunt niet geloven hoe snel we weer met de duiven aan het spelen zijn! Volgende week moeten de ringen afgehaald worden en bij sommigen zal het al wringen zijn om ze aan te krijgen. Bij mij is dat nog nooit zo dringend geweest. Op die paar dagen zal het toch ook niet aankomen zeker! Wat mij nu ook bezig houd zijn de beslissingen die in Halle genomen worden. De oude ploeg blijft nog aan de macht tot eind februari en wie weet wat schudden ze nog uit hun mouw! In West-Vlaanderen moeten de verkiezingen over gedaan worden. Dat gebeurt natuurlijk niet op  kosten van de valsspelers maar daar draaien wij met zijn allen voor op. Ik heb de onhebbelijke gewoonte om nogal ongezouten voor mijn mening uit te komen en dat word mij niet altijd in dank afgenomen. Zo heb ik aan het nu nog huidige bestuur al verschillende brieven gestuurd om hen op situaties te wijzen die volledig tegen de reglementen van de KBDB indruisen. Zij doen zelfs de moeite niet om hun eigen reglementen te doen naleven! Hoe wilt ge dan terug verkozen worden? Als ge de beslissing neemt om bv de provinciale zware halve fondvluchten te laten meetellen voor het kampioenschap kleine hafo, dan is dat waarschijnlijk een beslissing genomen om één of ander vriendje een plezier te doen, maar niet om de duivensport vooruit te helpen! Gelukkig heeft men deze beslissing terug gefloten , anders had het nationale kampioenschap er totaal anders uit gezien en hadden we misschien wel een onterechte winnaar in één of andere rangschikking.

-Zo ook de beslissing om op de nationale vluchten verplicht provinciaal te dubbelen. Waarom is die beslissing genomen? Omdat er niet genoeg belangstelling was van de melkers uit om hierop te zetten en omdat er een aantal mensen zijn die deze uitslagen in één of ander kampioenschap kunnen gebruiken en dan maakt men dat maar verplicht. Juist verkeerd!! Als er geen belangstelling voor is, moet ge dat afvoeren en niet verplicht maken. Voor mij is het eenvoudig: als ik verplicht word om provinciaal te dubbelen zal ik een andere dubbeling afschaffen en zet ik niet meer in de Brabantse Unie. En zo zullen er nog wel denken. Men maakt de provinciale dubbeling verplicht, dan zou men die ook moeten kunnen zetten in een lokaal buiten de provincie, net zoals men dat doet met de zones. Als men in de zone A woont ,en men gaat inkorven in een lokaal gelegen in de zone B , dan blijft men toch in de zone spelen waar ge woont, in dit voorbeeld zone A ? Waarom kan dit provinciaal ook niet? Hier worden weer eens de lokalen aan de provinciegrenzen benadeelt. En benadeling van lokalen is geen goeie zaak voor de duivensport. Voor mijn part mogen op sportief vlak provinciegrenzen gerust afgeschaft worden. Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen provinciale uitslag mag zijn.       

-Voilà, ik heb mijn gedacht weer eens gezegd, en niet iedereen zal hiermee akkoord gaan , daar ben ik me van bewust. Het zou ook niet gezond zijn als iedereen er dezelfde mening op nahield. Maar wat wel belangrijk is, dat is dat men denkt in het algemene belang van de duivensport. Dat is iets dat in de plichtenleer van de mandatarissen staat, en dat vergeten die wel eens. Met de nieuwe ploeg is er wel hoop op beterschap.

-Over dit artikel mogen ook wel vragen gesteld worden, ik zal daar graag op antwoorden zolang men geen beledigende dingen schrijft en het alleen over de verzorging van de duiven gaat. Bij leven en welzijn graag tot een volgende keer!!

 

Keuber.