Terug naar het overzicht

NATIONAAL DUIVENSPEL, HOE MOET HET VERDER???

Reisduiven het blijft een raar spel! Jaarlijks zien we het aantal duivenliefhebbers verminderen en dit zal de komende jaren niet anders zijn! We moeten eerlijk zijn de gemiddelde leeftijd is te hoog en er zullen jaarlijks liefhebbers afvallen wegens gezondheidsredenen . We zien heden al dat het aantal duiven op de snelheidsvluchten, vooral met de oude en jaarduiven zeer laag liggen! Inderdaad er zijn haast geen duiven meer op deze vluchten en toch als je vraagt dat er moeten samen gespeeld worden gaan heel wat liefhebbers op hun achterste poten staan! Zouden we niet moeten werk maken van slechts 1 snelheidsvlucht per weekend? Maar ook hier heb je voor- en tegenstanders........

Het halve fond spel heb je nog samenspelen en hier blijven dan ook langer oude- en jaarduiven op vliegen, we zouden de cijfers eens moeten zien want ik denk dat deze vluchten in de lift zitten! Waarom hoor ik je denken? Wel ik heb de indruk dat er liefhebbers afhaken omdat er geen papieren uitslagen zijn....... Correctie vanaf dit seizoen zijn deze er  wel maar kosten 6€ per categorie dus voor Bourges nationaal 12€ voor de beide categorieën! Maar ook hier hoor je gemor want liefhebber wil enkel deze van provinciaal want de wind zit tegen en kosten de liefhebber dus 12€ voor enkele vellekes papier! Onlangs hoorde ik nog ik geef het op ik blijf op de 1/2 fond dat die in Brussel hunne plan trekken!

Maar ook op de 1/2 fond is niet alles rozengeur en maneschijn het werkt liefhebbers danig op de heupen dat er regio's zijn in België waar men kan kiezen waar men gaat zetten. Eerst naar Armand Pien luisteren..... dju nee het is Sabine zeker? Dat we zeker zijn hoe de wind blaast en dan gaan we zien waar we onze duiven gaan zetten! In de wandelgangen noemen ze dit windklievers, maar sommige liefhebbers kunnen niet kiezen ze moeten het spel ondergaan! Ach hoor je dan wel eens dit is van alle tijden maar tegenwoordig wordt het erger en erger en pas op dit is op de snelheid ook zo hoor! Terwijl een liefhebber eaan zijn pint drinkt zegt hij ze moesten verplichten om op de hoklijst in te vullen waar ze ggaan zetten en dan moeten ze daar een gans jaar spelen maar weet ge wat dat gaan ze nooit doen, let op mijn woorden!

Vorige week was het dan Bourges nationaal, klassieker voor de oude- en jaarduiven het zal wel vollenbak worden in de lokalen! Maar neen hoor in het Oosten van het land bleven vele liefhebbers gewoon thuis want we kunnen toch gene prijs spelen, dat ze hunne plan trekken met Bourges! Ook vele grote hokken gaven forfait  in het Oosten van het land. Tja is dit de hedendaagse duivensport dan? Als dit de tendens gaat worden zijn we op weg om het nationale spel om zeep te helpen want volgende week zit het oosten goed en gaan andere thuis blijven.......... Dan vraag ik me als leek af, moeten we dan het zonespel niet herop gaan waarderen? Moeten ze hertekend worden  of niet? Wel is duidelijk dat het zonespel een sleutel kan zijn voor het succes van de nationale vluchten in de toekomst!

Hoe kunnen we dat doen hoor ik u denken? Wel heel simpel enkel de zonale uitslag telt voor de nationale kampioenschappen, zit de wind tegen of niet je haalt de coëfficiënten in de zone! Of het een oplossing kan zijn weet ik niet maar we moeten iets doen en niet wachten tot het te laat is! En je mag spelen hoe je wilt er zullen altijd hokken zijn die ongunstig gelegen zijn hoor! En op Chateauroux gaan we een heel deel meedoen die op Bourges hun kat hebben gestuurd en zullen er andere waarschijnlijk afhaken, dat is duivensport!

Ik krijg juist nog een bericht met een ander voorstel iedereen start op de snelheid hierna grote snelheid dan halve fond en dan zware 1/2 fond..... Hij bedoeld dus 1 vlucht per weekend ...... Ach zo zullen er wel nog 100den voorstellen zijn!