Terug naar het overzicht

Blogarchief

 

8 mei 2018

 

-Deze keer ga ik het eens hebben over adeno bij jonge duiven, en dit omdat ik er verleden week zelf mee te maken had. Ik kan enkel vertellen wat ik zelf ondervind en er tegen doe. Of ik het bij het rechte eind heb kan ik zelf niet zeggen en ik denk ook dat dit van geval tot geval verschillend is. Jaarlijks krijg ik wel wat adeno op het hok ,maar nooit heel erg. Soms zie ik wel eens een duifje dat wegkruipt in een hoekje en als het te erg wordt dan verwijder ik dit wel. Normaal het eerste wat ik doe is de duifjes anderhalve dag zonder eten zetten en electrolyten in het water doen.

De eerste maaltijd die ik dan geef bestaat uit gewone zuiveringsmengeling en ook niet te veel. Wel geef ik veel grit. Duivenprodukten Klaus hebben een nieuwe gritsoort ontwikkeld speciaal voor jonge duiven ziekte nl de Pico Karbon. Dit zou de ziekmakende virussen en bacteriën afdrijven net zoals houtskool vergif afdrijft.

-De tweede maaltijd moeten ze gretig zijn en allemaal komen eten anders moet ik ingrijpen met andere middelen. En ik steek dat niet onder stoelen of banken ik heb dat ook gedaan. Direct Kombi-mix ,Tolyamin en Ropadeno van Schroeder gegeven , daarbij zuiveringsmengeling met vliersiroop en daarop Digestal van Oropharma 5 dagen lang. Na de derde dag was alles volledig in orde. Na de 4de dag begonnen ze zelfs al terug te ruien.

-Opdat de kwaal niet zou terug keren geef ik 2 à 3 keer per week nog vliersiroop en Digestal op het eten en 2 maal per week Colinol van DHP. Die dingen bestel ik bij mijn leverancier op de Keiberg dan weet ik zeker dat ik vers materiaal heb dat niet al maanden lang in de winkel staat.

-Met de weduwnaars gaat alles vrij goed. Ze trainen wel nog niet naar mijn goesting maar ze vliegen in het weekend toch hun prijzen en prijsjes. Vier keer mee gedaan en twee eerste prijzen mag ik zeker niet klagen. En op 5 mei was de wedstrijd toch niet van de poes!! Vrij sterke wind op kop en volle zon wat zeker niet eenvoudig was voor de duifjes. Ik heb dan ook hun oogjes ontsmet met ontsmettende oogdruppels van Belgavet. Of het helpt weet ik niet maar het is geen medicatie en zal zeker geen kwaad kunnen. Oogdruppels koop ik elk jaar wel maar ik hou dat nooit vol om die wekelijks te gebruiken en na 1 of 2 keer blijft dat flesje dan staan.

-We hebben dit weekend de eerste hafo vlucht gespeeld . Met de normaal voorziene problemen zal de overkoepelende uitslag wel klaar geraken en zo te zien op het eerste zicht zijn de prijzen vrij mooi verdeelt over de verschillende maatschappijen. Natuurlijk zal de wind wel eens zijn rol spelen maar over een gans seizoen gezien zullen dit mooie uitslagen zijn met veel duiven en zullen de criticasters die tegen deze overkoepeling zijn geen reden tot klagen meer hebben. En waarschijnlijk zullen zij nog de eersten zijn om naar die uitslagen gaan te kijken.

-voilà , mijne inkt is op en sluit hiermee af tot een volgende keer!!

Keuber

18 april 2018

 

- Op eigen hok beginnen de oudste jongen eindelijk wat te vliegen. Grootste probleem is dat ik nog een 14-tal jongen moet bij op het hok zetten. Toch valt het allemaal nog goed mee. Ik heb er nu 45 apart zitten , soms heeft er wel eens eentje moeite om het hok terug te vinden maar tot nu toe zijn ze altijd s’ avonds allemaal terug op het hok. Ik hou hout vast, maar tot nu toe nog geen verliezen. En de jongen hebben nog steeds mooie mest.

-Aan adeno zal ik waarschijnlijk toch ook weer dit jaar niet ontsnappen. Naar ik hoor zijn er streken waar adeno weer heel erg toeslaat met dode duifjes tot gevolg. Ik veronderstel dat mijn systeem met regelmatig Ropadeno en PH control, en 2 maal per week Colinol wel degelijk helpt bij de jonge duifjes. Als ze toch Adeno krijgen dan doe ik hetzelfde als verleden jaar: de eerste golf van adeno heb ik toen gewoon 2 dagen geen eten gegeven, wel veel verse grit. Na 2 dagen zeer lichte kost en verschillende keren per dag kleine beetjes gegeven en zo is het voorbij gegaan. 3 weken later had ik toch terug prijs en toen hielp dit systeem niet meer en heb ik de medicatie van de veearts gegeven, wel direct ingegrepen en geen dodelijk zieke duifjes gezien. Want duifjes die er heel erg ziek uit zien zijn toch verloren, die kunt ge beter direct verwijderen.

-Tussendoor zijn de weduwnaars mee geweest naar Momignies en valt het toch wel erg op dat de jaarduifjes nog moeten achter blijven want er staan er maar 2 van de 18 op de uitslag. Misschien ook wel omdat er al wat ingevlogen duiven in de prijskamp zitten ,maar ook het feit dat ik ze niet veel speel als jonge duif zal zeker een rol spelen. Maar klagen doe ik niet want de oude duiven deden het wel prima.

-Qua voeding krijgen ze nog steeds 40% Koopman en 60% gerst en zuivering. Alleen de 2 laatste dagen krijgen ze 80% Koopman. Na de eerste vlucht begin ik dan ook ,zoals elk jaar, met de weduwnaars 3 keer per dag te voeren. s’ Middags is dat dan een 5 gr per duif dat ze krijgen.

-De weduwnaars zien er gezond uit maar toch is de grote vorm nog niet aanwezig. Hoe ziet ge grote vorm bij weduwnaars? Weduwnaars in vorm moeten geen uur aan een stuk vliegen of weg trekken. Verplicht trainen moeten ze bij mij nooit! Een weduwnaar in vorm komt dit zelf wel vertellen als hij bloedvorm heeft. Weduwnaars in vorm trekken weg voor 15 à 20 minuten en komen nooit samen terug thuis. Ge moet er enkele van links zien komen en enkele van rechts en een paar minuten later nog enkele, eigenlijk zodanig dat een groep van 25 weduwnaars er wel 40 lijken. Ze mogen eens op het dak komen, maar niet stil zitten , en na 10 à 15 seconden moeten ze terug weg zijn.

-Op het hok ziet ge vorm als de mestbolletjes kleiner worden en mooi bijeen liggen en bedekt met enkele donspluimpjes. De weduwnaar in vorm ziet er kleiner uit dan normaal en de pootjes zijn ook roder dan normaal. Let echter op als er te veel dons ligt! Dan is de vorm nog niet aanwezig maar is hij op komst! As al deze dingen aanwezig zijn en als ge ze vast neemt en ze lijken lichter in gewicht dan normaal moogt ge ze met een gerust hart zetten en ook wat centjes op poelen. Iets geven om de vorm te verkrijgen zal ik nu zeker nog niet doen. Als ze regelmatig Tolyamin krijgen moet dat volstaan.

-Volgende keer zullen we al wat meer weten en zitten ze zeker al in  Soissons en dan zijn we niet ver af van halve fond wat toch mijn hoofddoel blijft. Bij leven en welzijn tot een volgende keer.

 

Keuber.

11 april 2018

 

-Op eigen hok zijn de weduwnaars terug gescheiden na 7 dagen broeden. Ze kregen na de scheiding, samen met de weduwduivinnen een kuur van 5 dagen Tricho-groen. Ik weet niet of dit wel echt nodig was want de duiven waren bij het laatste onderzoek tricho-vrij. Tegen trichomonas kuur ik trouwens zeer weinig. Er zitten nu 36 jongen apart, er moeten er twintig bij en dan zal ik die ook laten onderzoeken en inenten tegen paramixo en 8 dagen later tegen de pokken.

-De weduwnaars zijn  6 april de eerste keer in de korf geweest en gelost tegen Lubbeek. De eerste 19 waren vrij vlug thuis maar de andere 15 zijn pas een half uur later thuis gekomen; Tussen die 15 zaten ook 6 duivinnen die ik ook ga spelen, alhoewel mij dat nog nooit goed gelukt is  op weduwschap. Waarschijnlijk is dat groepje te klein om daar goed mee te spelen. En aan uitbreiding denk ik niet. Als ze niet goed komen zal ik ze nog op nest proberen en volgend jaar zal hun plaats ingenomen worden door weduwnaars.

-Samen met de tricho-kuur geef ik over het eten nu ook reha-vital met af en toe levu-lac , beiden van Schroeder-Tollisan. Ik geef dit gedurende 14 dagen en daarna 2 maal per week. Na een week ziet ge dan toch dat ze wat meer dons gooien en wat strakker op hun lijf worden. Op 14 april gaan ze dan de eerste keer mee naar Momignies.

-Wat de jongen betreft krijg ik die elk jaar weer moeilijk aan het vliegen, maar dat is normaal omdat ik altijd maar jongskes bij op het hok zet tot ik mijn getal heb, en dit jaar ben ik vrij laat .Volgend jaar zal ik terug uit de weduwnaars kweken zodat de jongen niet zo gespreid moeten gespeend worden. Ook worden de kwekers nu stilaan gescheiden voor een rustkuur van een week of vier.

-Het weekend van 14 april gaan de weduwnaars voor de eerste keer op reis. Om Momignies en Soissons te vliegen doe ik niets speciaals. Begin van de week krijgen ze nog steeds de mengeling met 40% koopman, 30% gerst en 30% zuivering. Vanaf woensdag wordt dit 80% Koopman,10% gerst en 10% zuivering. Woensdag en donderdag krijgen ze Tolyamin in het drinken. Bij thuiskomst geen electrolyten . Dat zal ik trouwens alleen geven bij zeer warm weer de dag van de inkorving, nooit bij thuiskomst. Eénmaal op de halve fond krijgen ze wel eiwitpoeder op het eten bij thuiskomst en dit om vlugger te herstellen van de geleverde inspanning.

-Ben deze keer wat later met mijn artikeltje omdat mijn computer voor wat problemen heeft gezorgd.

-In het samenspel was afgesproken om oude en jaarduiven samen te laten vliegen ,maar ik heb de indruk dat de tijd daar nog niet rijp voor is. Eigenlijk zouden zulke dingen moeten beslist worden op hoger niveau. Zolang men kampioenschappen heeft met jaarduiven zal er oppositie zijn tegen het samen vliegen. Ik hoop dat men bereid is hierover nog eens een goed gesprek te houden om eventueel iets anders te doen. Alleen dommeriken veranderen nooit van mening! Wie leeft zal zien!! Tot een volgende keer.

Keuber

 

19 maart 2018
 

-Op eigen hok begint alles op wieltjes te lopen. De weduwnaars zitten van 12 maart bij hun duivin. Er zitten wel wat koppigaards bij die steeds een andere bak willen inpalmen. Ik moet dat dan oplossen met ze overhands op te sluiten en 5 à 6 maal per dag uit de bakken te laten en de andere helft op te sluiten. Wel vrij intensief maar ik heb het er voor over.

-De weduwnaars en de duivinnen hebben ook 14 dagen op voorhand vitamine E en selenium gekregen en af en toe Fertibol op het eten. Vandaag hebben toch al 5 koppels van de 22 gelegd wat eigenlijk snel is. Benieuwd of ze gaan bevrucht zijn maar de kans is wel al groot na 6 à 7 dagen .

-De oudste jongen zijn nu toch al een 4 -tal keer buiten geweest en ze hebben al eens een toertje gedaan, op het dak van de buren gezeten , maar s’ avonds is alles toch terug thuis en ook heel belangrijk : ze komen al binnen als ik roep. Vorige jaren was dit wel eens anders! Ik heb er nu ook wel meer tijd in gestoken en ook niet zo ruim gevoerd.

-dit ogenblik zijn er 38 geringd en liggen er nog 8 klaar om te ringen. Dus nog een 8-tal die nog moeten kippen en dan kan ik beginnen ringen voor de bons die ik gegeven heb, want dat zijn er nogal wat. Een koppel eitjes van Saatduzen Saban in Tessenderlo gaan halen en die zijn ook al gekipt. Ik ben daar heel goed ontvangen geweest en ook goed bediend , waarvoor bedankt Saban. De weduwnaars krijgen op dit ogenblik nog 100% Koopman , maar zodra de meesten gelegd hebben wordt er 40% Koopman, 30% zuivering en 30% gerst gevoederd en dit tot aan de eerste vluchten. Ik start dan ook een 5-daagse kuur met Tricho-groen en Tolyamin.

-Met de jongen ga ik pas naar de veearts  voor de inenting tegen paramyxo als alles gespeend is, want ik zet alle jongen op één hok en die worden zo gespeeld als ik er al mee speel , want het kan ook dat het bij een paar vluchtjes blijft gewoon om op te leren.

-Wat het spel zelf betreft : het samenspel blijft gelukkig zoals het was. Op het feit dat oude en jaarduiven dit jaar samen vliegen is al wel wat kritiek gekomen en die mensen hebben ook geen ongelijk als ge tenminste voor kampioenschappen speelt: als ze apart vliegen hebt ge dubbel zo veel kansen. Anderzijds als ze samen vliegen hebt ge wel mooiere uitslagen met meer duiven en dan zijn de mogelijke coëficienten ook beter. We mogen ook niet blijven stil staan en moeten steeds zoeken naar vernieuwing om de sport zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Persoonlijk vind ik dat dit van bondswege uit zou moeten beslist worden zodat iedereen dezelfde kansen krijgt. In Nederland bv. bestaan geen jaarduiven.

- Ik speel in een maatschappij die eigenlijk al jaren kop van Jut is bij de melkers. Verleden week hoor ik nog zeggen dat onze cafébaas er mee stopt en dat wij zonder lokaal komen te zitten. Ik begrijp niet waar zulke verzinsels steeds weer vandaan komen. Zo moet ik al 10 jaar horen dat het met onze maatschappij  wel het laatste jaar zal zijn want er komen geen duiven meer. Ik kan die doemdenkers gerust stellen: sedert 2007 zijn wij ieder jaar in aantal gezette duiven gestegen en spelen wij nu 62% meer duiven dan in 2007. Dus mensen , tot spijt van wie het benijd, is het nog lang niet gedaan met Testelt.

-Wat wel erg is , is het feit dat duivenmelkers om de minste reden lokalen de rug toe keren. Meestal is er dan iets gebeurt dat dan nog meestal hun eigen fout is, bv. een duif niet aangemeld, of de constateur te laat binnen gebracht. Die mensen begrijpen niet dat de helpers in de maatschappijen daar staan voor een paar cola’s om hen met duiven te laten spelen en dat men niet altijd kan klaarstaan om aan de grillen van de melkers te voldoen.

-We zullen er toch maar weer eens positief tegen aan  kijken : de nieuwe bestuursploeg heeft al zeer positieve signalen uitgezonden voor de toekomst. Een beetje meer eenvormigheid brengen in de provinciale reglementen is er daar een van. De lossingen in sectoren of corridors laten doorgaan zou ook vele problemen oplossen om de duiven terug wat rechter te laten komen, want het is toch wel een vaststelling dat onze duifjes nu meer uit het oosten of zelfs noordoosten komen waar ze 15-20 jaar terug uit het westen kwamen. Of dit probleem ooit opgelost geraakt heb ik wel mijn twijfels over omdat dit ook voortvloeit uit het feit dat er nu veel minder melkers zijn dan vroeger,  denk ik toch.

-Tegen volgende keer zullen er al velen duifjes ingekorfd hebben of zijn we klaar om het nieuwe seizoen aan te vatten. Bij leven en welzijn tot een volgende keer, als we niet met de griep zitten.

 

Keuber.

5 maart 2018

-Het nieuwe seizoen nadert met reuzenschreden, de voorbereiding is volop aan de gang.Op eigen hok krijgen de weduwnaars en hun duivinnen  vanaf nu de Koopman mengeling met 10% gerst en 10% zuivering bij. Bijna dagelijks krijgen ze ook vitamine E en selenium. Op 12 maart gaan ze dan samen om een nestje te maken en om een zes- à zevental dagen te broeden. Tijdens het broeden ofwel erna krijgen ze een kuur met tricho-groen tegen trichomonas gedurende 5 dagen.

-Steeds geef ik dan ook een kuur van 14 dagen met ofwel een zelfgemaakte thee, zo een beetje zoals de fles van Gust Steemans, ofwel iets vergelijkbaars uit de handel. Hier hebt ge de keuze tussen verschillende soorten: hexenbier van Rhonfried, Prangesuppe of wel hetgeen ik tegenwoordig geef , Reha-Vital van Schroeder-Tollisan. Vroeger maakte  ik steevast de fles van Gust en als ik goesting heb zal ik die nog wel eens maken maar dan naar eigen receptuur, en die ziet er als volgt uit:

De fles van Gust:

-Zes bollen knoflook.

-Zes flinke uien

-Dit samen aan de kook brengen  in drie liter water ;als alles goed doorgekookt heeft, het volgende toevoegen :

-40 gr dennenthee

-25 gr thijm

-25 gr zoethout

-25 gr oregano

-25 gr rabarberwortel

-2kg echte kandijsuiker met koord

-20 minuten laten pruttelen, dan goed zeven(doek)

 

-opnieuw aan de kook brengen en 200 gr aluinpoeder toevoegen .

-Laten afkoelen en 25 ml Lugol toevoegen.

-in flessen doen en bewaren in de frigo ;

 

-1 soeplepel per kg eten gedurende 14 dagen en daarna 2 à 3 maal per week maar wel steeds over het eten.

- Om wintervet weg te werken heb ik ook een eigen samenstelling , alhoewel als men een beetje oplettend is en de duifjes regelmatig kan uit laten  is dit niet direct nodig, maar voor sommigen kan het toch een hulp zijn. Hiervoor neem ik volgend recept :

Iodiumdrank

20gr Natriumiodide

20gr Kaliumiodide

1 L zuiver water

5 ml per l water om de 2 dagen als kuur gedurende 10 dagen ;

 

-Om wintervet weg te werken.

-bloedzuiverend ;

Ik laat dit dan wel klaarmaken door de apotheker zelf, want natriumiodide smelt nogal gemakkelijk weg.

-Elke dag kuis ik ook de bakken van de duiven uit om zodoende de mest te kunnen controleren. Zolang die goed is onderneem ik niets, maar van zodra ik iets opmerk zal ik ingrijpen en zeker de veearts raadplegen.

-Bijna wekelijks zal ik de duiven ook een bad geven met wat zout en azijn in, of een badzout uit de handel.

-Als de duiven aan het broeden zijn en het weer laat het toe dan zal ik er ook al wel eens mee rijden. Met oude duiven rij ik slechts een keer of vier en dan gaan ze mee naar Momignies. Met de jonge duiven rij ik trouwens ook niet veel.

-In Halle hebben ze dan toch ingezien dat een verplichte dubbeling provinciaal niet zo interessant is en hebben ze dat terug van de kaart geveegd. Maar welke poelbrief er zal gebruikt worden is nog steeds niet duidelijk en zal waarschijnlijk in elke provincie nog verschillend zijn.

- Controlerekken zal men op de zware halve fond niet meer moeten gebruiken, maar wat er moet gebeuren als een melker toch vraagt om rekken aan te doen , daar is men nog steeds niet uit. Tegen dat het seizoen begint ,zullen we dat wel weten.

-De bedoeling om jaarduiven mee te mogen geven vanaf de eerste fondvlucht, daar heeft dierenwelzijn een stokje voor gestoken: jaarduiven mogen pas naar de fond vanaf 23 juni. Duivenmelkers moeten soms wel eens tegen zichzelf beschermd worden.

-De bingo-avond ,ingericht ten voordele van steunclub New Hageland heeft mij toch wel een beetje verrast: buiten een paar helpers was er welgeteld één melker  en één bestuur aanwezig. Dit stemt toch wel tot nadenken als ge weet dat de steunclub geen lidgeld vraagt en toch wel wat prijzengeld verspeelt. Volgende keer beter zeker? Ofwel andere oplossingen zoeken.

-Ik heb mijn zegje weer gehad en gelukkig blijf ik er positief bij en laat ik de moed niet zakken en hoop volgende keer weer wat nieuws te kunnen vertellen.

Keuber

 

19 februari 2018              

-De voorbereidingen op het seizoen nemen stilaan een aanvang. Half februari ga ik steeds naar de dierenarts voor een uitgebreid onderzoek. Uitgebreid wil zeggen een onderzoek op trichomonas, coccidiose en wormen, bijkomend schimmels en gisten, maar ook mest op cultuur zetten om te zien of er geen paratyphus of chlamidiae in het spel zijn. Scheelt er niets , zoals dit jaar het geval is, moet ik ook niet kuren. Wel geeft de veearts de verplichte inenting tegen paramyxo.

-En ongeveer 3 weken voor het seizoen raad de veearts aan om een 5-tal dagen te kuren tegen trichomonas en eventueel tegen de koppen zoals de meeste melkers dat noemen. Tegen trichomonas neem ik tricho-groen van Tollisan en om de koppen zuiver te zetten geef ik wat de veearts voorschrijft.

-Omdat ik toch daar was ,heb ik ook wat uitleg gevraagd over de gele druppels aan de man van de wetenschap, want ge kunt niet zo maar iets uit uwen duim zuigen. De gele druppels zijn een acriflavine oplossing en zijn vooral bedoeld om trichomonas te bestrijden. Als de duiven een serieuze besmetting hebben zijn ze echter niet voldoende om de kwaal te overwinnen. De druppels hebben ook vooral een ontsmettende werking en zijn zeer geschikt om tijdens het seizoen trichomonas weg te houden en lichte besmettingen de kop in te drukken. Daar ze ontsmettend zijn helpen ze ook , bij oordeelkundig gebruik, om de bovenste luchtwegen iets of wat zuiver te houden, maar dan moet men ze druppelen via de neusgaten. Ook is acriflavine een fungicide en helpt dus ook tegen schimmels en gisten.

-Hoe men de druppels toedient of wanneer heeft weinig belang, de werking is steeds dezelfde. Men kan de duiven druppelen in de bek, één druppel per duif ofwel één druppel in elk neusgat om ook de neus te ontsmetten. Men kan ze ook via het drinkwater of op het eten toedienen. Steeds één maal per week.

- Of men de druppels juist na de wedstrijd geeft ofwel bij het inkorven maakt geen verschil maar dien ze wel wekelijks toe en steeds op dezelfde dag, dus ofwel de dag van thuiskomst ofwel ergens midden in de week ,ofwel de dag van inkorving maar niet de ene week bij thuiskomst en de volgende week bij het inkorven. En liefst ook niet gelijktijdig met andere medicatie.

-Op eigen hok zijn deze week de eerste jongen gespeend. Met buiten laten wacht ik nog tot de tweede ronde kan bij gezet worden. Wel mogen ze dagelijks in de voliére de omgeving verkennen. Wat krijgen de jongen als bijprodukten? Ik geef 2 à 3 x per week PH control en Tolyamin. Volgens de veearts mag men dit dagelijks geven aan jongen samen met dosto ropa en oregano. Ook geef ik nu éénmaal per week Metabolyt van Red Pigeon. Dat is een vloeibaar complex van gistculturen en gistcelwanden en heeft een onmiddellijk effect op de spijsvertering . Bij slechte mest bv. geeft men het een dag of 5 na mekaar en men merkt het verschil. Ik bestel dat bij mijn handelaar en zo heb ik dat steeds vers.

-Nu de weduwnaars geënt zijn kan ik ze beginnen voorbereiden op de kweek. Ik denk ze tussen 5 en 10 maart bijeen te zetten om een 8-tal dagen te laten broeden. 14 dagen voor ik ze bij mekaar zet begin ik met de Koopman mengeling puur te geven en doe ik in het drinkwater regelmatig vit E en selenium en op het eten vloeibare calcium. Het is het eerste jaar dat ik dit doe met het oog op de goede bevruchting van de eitjes want ik heb er zo veel weg gegeven dat ik hoop dat ze allemaal bevrucht zijn. Als het was om weg te gooien zou ik die bijprodukten gewoon weg laten.

-Als het weer het toelaat vliegen mijn vliegduiven ook regelmatig uit en dit gans de winter. Alleen de periode dat er mag geschoten worden op verwilderede duiven hou ik ze binnen. Van de roofvogels tot nu toe gelukkig nog geen last gehad. Ik zal maar hout vast houden zeker?

-De perikelen rond de verkiezingsfraude in West-Vlaanderen heeft men vrij streng veroordeelt, maar is het in andere provincies zo veel beter? In Vlaams-Brabant bijvoorbeeld zouden daar misschien ook geen kandidaat mandatarissen opgekomen zijn met de verkiezingen die niet zo zuiver op de graat zijn en die zelfs geen duiven op hun erf hebben, laat staan dat ze ooit een duif ingekorfd hebben. Ze zijn dan wel niet verkozen maar nemen wel stemmen weg van andere mandatarissen die wel reglementair in orde zijn. Toch iets om over na te denken.

-In ons samenspelleke was reeds gedurende een aantal jaren door een aantal maatschappijen de roep om een gezamenlijke lossing met sector drie zo groot dat men in 2018 op de kleine halve fond dit zal toepassen. Ik ben er nooit van overtuigd geweest dat dit de oplossing van het probleem dat er zich tegenwoordig voor doet, namelijk het niet recht komen van de duiven, zal oplossen. Het seizoen is nog niet gestart en de roep om terug van sector drie af te geraken is minstens al even groot dan hij vroeger was voor een gezamenlijke lossing! Duivenmelkers zijn toch een raar volkje, mijn gedacht.

-Hiermee heb ik mijn hartje weer gelucht .Tot een volgende keer met meer nieuws.

Keuber.

4 februari 2018

-Wat mij ook elk jaar weer kopzorgen geeft is het kiezen van de vloerbedekking. Ik heb al zo veel verschillende dingen geprobeerd dat ik elk jaar terug twijfel. Vloerdekkorrels zijn zeker en vast goed om het hok droog te houden maar geven te veel stof. Onder roosters is dit zeker één van de betere oplossingen. Maiskolven heb ik ook al geprobeerd, zij zeker goed en men kan ze 2 à 3 jaar gebruiken mits een paar keer te zeven, maar is nogal een kostelijke bedoening.

-Ik heb ooit gedacht dat de beste oplossing was om elke dag de vloer te krabben en heb dat ook een jaar volgehouden maar het resultaat was dat ik juist dat jaar af te rekenen kreeg met coccidiose. Dus was deze tijdrovende bezigheid ook niet ideaal!

-Zeker één van de betere oplossingen zijn beukenschilfers, maar dan moeten het wel grote zijn en die heb ik dit jaar niet gevonden. Bij kleinere beukenschilfers gaan de duiven hier van eten, zeker jonge duiven die iets of wat hongerig worden gehouden. Heb ooit zelf een weduwnaar dood gehad waarvan ,na autopsie , bleek dat de uitgang van de krop geblokkeerd was door een stuk beukenhout. Dus ook afgevoerd.

-Gerstestro en vlasstro zijn proper maar te licht en vliegen steeds naar de zijkanten. Dit jaar heb ik bij de broers Van Rompay op de keiberg mooi erwtenstro gevonden en dat ligt nu op de vloer. Erwtenstro of bonenstro is ook alleen maar bruikbaar als het fris oogt en licht van kleur is, als het muf ruikt is het niet bruikbaar. Heb er ooit gekocht en 2 dagen later terug verwijdert omdat het muf rook op het hok. Bovendien is stro in het algemeen niet bruikbaar als het hok niet kurkdroog is!! Tarwestro is ook een goed alternatief.

-In de vorige “van week tot week “ schreef ik over grit die geen eten hoeft te bevatten of ook geen eiwitten. Een opmerkzame lezer ( die zijn er dus toch) heeft mij er op gewezen dat in de finesse mix van Natural toch nog wat terug te vinden is van eten en eiwitten. Ik moet toch leren om de samenstelling van zulke dingen beter te lezen want die lezer heeft volkomen gelijk. Wat niet wil zeggen dat dit een slecht product is. In zijn soort is dat zeker één van de betere, maar toch ga ik niet van mijn principe af en zal dus voortaan gewone grit voeren aangevuld met roodsteen en pikkoek. Wel pikkoek van leem die gemakkelijk verbrokkelt om hem dan zo bij in de gritpot te doen.

-Wat betreft de kweekduiven op mijn hok wordt de trend om minder grit te eten bevestigd. Waarschijnlijk door het verder geven van vloeibare calcium in de vorm van Fertibol en Vit.E met Selenium. Heb dit jaar ook geen enkele spuiter in het nest. De jongen zijn 17 à 18 dagen oud en er heeft reeds één duivinnetje terug gelegd terwijl de anderen toch ook hun tweede nestje aan het voorbereiden zijn. Had ik ook de vorige jaren niet. Toen duurde het telkens veel langer voor ze aan een tweede nestje begonnen.

-Verder hoor ik dat onze nationale voorzitter klacht zou ingediend hebben tegen een nieuw verkozen mandataris. Als dit waarheid zou zijn mijnheer van Bockstaele , shame on you. De kiezer heeft beslist en hou de eer aan u zelf en trek uw besluiten, wring U niet in allerlei bochten om toch nog aan te kunnen blijven. Want we zijn er nog niet vanaf als die klacht aanvaard wordt. Wat zie ik dan gebeuren? De mandataris waartegen de klacht is ingediend mag zijn functie niet uitoefenen, de kandidaat die dan in aanmerking komt gaat waarschijnlijk zijn functie niet meer waarnemen en dan blijft Van Bockstaele gewoon aan. Ik spreek natuurlijk in de voorwaardelijke wijze dit zijn ook maar veronderstellingen, maar toch!! Positief naar de toekomst kijken en hopen dat het zo ’n vaart niet zal lopen. We zijn weer rond voor deze keer en bij leven en welzijn tot een volgende keer.

Keuber. 

 

20 januari 2018

-Deze week heb ik wel eens moeten denken aan Giel, de jonge Vlaming die als 15-jarige toetrad in een Boedhistisch klooster. Hij is nu terug in het land en vertrekt in februari terug naar zijn klooster om er als 19-jarige te bidden en te studeren. Hij vertelt ons dat hij een leven lang zal blijven studeren, en dan nog niet alles zal weten wat hij graag zou willen weten. Ik vergelijk dat een beetje met een duivenliefhebber: een ganse duivenmelkersloopbaan leren en dan weet ge er nog niet veel van. Want het ogenblik dat ge denkt er iets van te weten, dat zijn de gevaarlijkste! Meestal volgen dan de grootste ontgoochelingen. Dat is ook hetgeen Achilles Coosemans, de oude commandant van de rijkswachtkazerne te Leefdaal en doorwinterd liefhebber en ook toendertijd mijn buurman, mij gezegd heeft aan het begin van mijn melker zijn: hou er rekening mee, zei hij, duivensport is een aaneenschakeling van ontgoochelingen met af en toe eens een mooi momentje om u aan op te trekken.

-Op eigen hok is uitgekomen wat ik voorspeld had: de oude kwekers hun eitjes waren niet bevrucht. Ik moet daar gewoon mee wachten tot het warmer is en lukt het dan nog niet dan zullen ze moeten plaats ruimen voor jonger geweld. Dat de kwaliteit van de jongen van die oude rakkers minder zou zijn dan van jonge duiven geloof ik niet echt.

-De vorige jaren  zag ik dat de kwekers enorm veel grit aten vanaf het ogenblik dat ze met jongen kwamen. Wel dit jaar is dat ,tot nu toe, een stuk minder het geval. Waarschijnlijk door het toedienen van de bijproducten die ik verleden keer opgenoemd heb. Vit E en Selenium , en daarbij een vloeibaar calciumpreparaat zal ik blijven geven tot de volgende leg en dan zien wat het geeft. Ik ben nogal kritisch tegenover alle voedingssupplementen  maar dat neemt niet weg dat ik regelmatig wel eens iets probeer.

-Wat trouwens grit betreft geef ik liefst een grit waar geen eten in vermengd is. Eten moet in de eetbak, niet in de gritpot. Grit verversen doe ik éénmaal per week, liefst 2 of 3 soorten gemengd maar dat is ook nogal wisselvallig en niet snel dezelfde soort. Eentje is er de laatste tijd wel altijd bij en dat is de Finesse mineral mix van Natural omdat deze ook weinig eten bevat.

-Door het slechte weer moet ik de duiven nu noodgedwongen wel binnen houden maar als het weer het toelaat vliegen de weduwnaars toch 2 of 3 maal per week uit. Ze zullen dan niet zo snel te vet worden en ze blijven alerter voor de roofvogels. Als ze gans de winter binnen zitten zijn ze in het voorjaar een gemakkelijkere prooi voor de roofvogels.

-Wat ik dit jaar zeker nog eens terug ga geven aan de vliegduiven en de jongen is Colinol van DHP. Ik vind dit een goed product om adeno toch een beetje te voorkomen en bovendien zou het ook goed zijn tegen andere ziektes, zelfs tegen trichomonen. Let wel, het is geen geneesmiddel en zal ook geen enkele ziekte genezen. Bij ziekte zal ik dan ook de raad van de veearts steeds volgen.

-Bij de klucht van de vervalste verkiezingen in West-Vlaanderen is men is dan toch vrij streng opgetreden en werden 3 mandatarissen geschorst voor 6 jaar en ééntje voor 3 jaar. Ik kan mij echter niet van de mening ontdoen dat hier ook weer een stukje afrekening in zit tegen bepaalde personen. Natuurlijk is hetgeen er gebeurd is niet goed te praten en moeten de valsspelers terecht gestraft worden, maar toch is men in het recente verleden niet altijd zo consequent geweest, hierbij denkend aan de dopingcontroles, waar sommigen toch ook de dans ontsprongen zijn, dit terloops, zonder iemand te beschuldigen van kwaad opzet.

-Voilà , heb weeral mijn zegje gedaan en hoop binnen veertien dagen terug genoeg goed nieuws te hebben om een blad vol te krijgen, dus bij leven en welzijn tot een volgende keer.

Keuber

4 januari 2018  

-Zoals verwacht zijn de eerste eitjes gelegd na 11 dagen. Niet abnormaal vermits ik niet bijlicht en het toch wel donkere dagen waren. Wat mij wel blij maakt is het feit dat alle duivinnen gelegd hadden na 15 dagen. De duivin van de Kay heeft slechts 1 eitje gelegd. Deze duivin is van 2007 en dit is dus ook niets abnormaal. Kalkeitje bij gelegd ,maar toch broed ze er niet op. Dus morgen duivin weg en een andere in de plaats, een jongere.

-Morgen gaan we de eitjes controleren of ze bevrucht zijn. Er zullen er nogal wat niet bevrucht zijn omdat ik nog steeds een aantal oude duivers zitten heb die in de winter moeilijker bevruchten. Eenmaal dat het warmer wordt zal dat beter gaan. Normaal gezien zou ik die altijd verder moeten laten kweken maar dan moet ik ze apart op een hok kunnen zetten en dat heb ik er ook niet voor over. De Bere is al van 2001 en er zit een jonge duivin tegen maar ik verwacht er geen jongen meer van. In 2016 heb ik er nog 4 van gekweekt ,maar dat zullen wel de laatste geweest zijn.

-Hoe ik dit jaar mijn kwekers voorbereid heb is vrij eenvoudig. Tijdens de rui krijgen ze steeds Tolyamin van Schroeder, toch 3 à 4 maal per week. Vroeger gaf ik Sedochol, maar Tolyamin vind ik veelzijdiger en het vermindert ook de neveneffecten van een eventuele kuur met antibiotica. Ongeveer 2 weken voor de koppeling schakel ik van ruimengeling over op kweekmengeling met wat zuivering bij. Dit jaar is dat dus de Koopman mengeling van Beyers. Ik kies bewust produkten van firma’s die ons toch een kleine sponsoring gunnen, maar doe dit niet om reclame te maken.

-Tevens geef ik van bijprodukten altijd iets met vitamine E en Selenium. Voor de vluchten geloof ik niet in vitamines, wel voor de schaalvorming. Ik heb geen vast stramien hierin en probeer elk jaar wel wat anders. Dit jaar was dat Extra Vitality van Schroeder, samen met Selenium + vit E van Red Pigeons en af en toe ook wat Fertibol van Comed. Dit laatste omdat het een goede bron van Calcium is. Waarom Calcium? Omdat ik de laatste jaren  ondervond dat de duiven tijdens de kweek abnormaal veel grit aten. Afwachten wat dit nu geeft. Ook hier zeg ik hetzelfde: dit is geen evangelie en er zijn van andere firma’s ook wel goede produkten op de markt.

-Soms krijg ik de vraag wat te doen bij spuiters in het nest. Meestal doet zich dat voor als de jongen 6 à 9 dagen oud zijn bij de overschakeling van pap naar graan. Bij mij is dat zeer eenvoudig: electrolyten geven!! Wat ook helpt is Eureka plus van Belgavet.

-Wat mij dit najaar opgevallen is, is dat het moeilijker en moeilijker wordt om bons vast te krijgen. Bij de steunclub New-Hageland, waar ik nog bestuurslid van ben, geven wij elk jaar wat centjes weg aan de leden van onze 4 maatschappijen die deel uitmaken van het samenspel New Hageland. Deze centjes moeten komen van de bonnenverkoop die wij jaarlijks geven vermits wij geen lidgeld vragen. Ik laat iedereen vrij om een bon of wat financiële steun te geven en steek gewoon een briefje in de omslag met de uitgedeelde prijzen met de vraag om een bon te schrijven. De mensen die dan spontaan een bon schrijven zijn we dan ook zeer dankbaar hiervoor. Maar als wij in 2018 het alleen met de bonnenverkoop moeten doen, zullen we niet veel moeten uitdelen vrees ik. Nu weet ik ook wel dat het niet voor iedereen mogelijk is om steeds weer bons te geven, maar een kleine financiële bijdrage is even goed en zijn wij even blij mee. Tenslotte dient het om een mooi initiatief te steunen. Dus gaan we andere bronnen moeten aanboren om centjes binnen te krijgen, wat we dan ook zullen doen.

-zojuist nog een persbericht binnen gekregen: op de nationale dagen in Hooglede kan de titel van All-round duif niet toegekend worden. Zie bijgevoegde tekst:

  PERSMEDEDELING

 

NATIONAAL KAMPIOENSCHAP AS-DUIF ALL ROUND 2017

 

Ingevolge de beslissing van de Burgerlijke Rechtbank van Eerste Aanleg, zetelend in Kortgeding, waarbij de vordering van de tegenpartij GEGROND werd verklaard, wordt het NATIONAAL KAMPIOENSCHAP AS-DUIF ALL ROUND in beraad gehouden.

 

Dientengevolge zal de uitreiking van de prijzen voor dit kampioenschap AS-DUIF ALL ROUND tijdens de nationale dagen 2017 in Hooglede op zaterdag 06/01/2018, niet doorgaan tot definitieve uitspraak in deze hangende burgerlijke procedure wordt bekomen.

 

 

-Dit betekent maar weer eens procederen voor de burgerlijke rechtbank op wiens kosten?

Bij leven en welzijn, tot een volgende keer met meer duivennieuws.

Keuber 

 

23/12/2017

In deze rubriek probeer ik over het reilen en zeilen op mijn duivenhok, maar ook over de duivensport in het algemeen mijn mening en visie aan het duivenmelkersheir weer te geven. Dit is zeker niet zaligmakend ,maar toch hoop ik hier vooral beginnelingen en melkers die het wat moeilijker hebben in onze sport een beetje te helpen.

-Op eigen hok zitten de kwekers van 15 december bij mekaar. De meeste koppeltjes zijn al gevormd en ze dragen redelijk wat nestmateriaal aan. Zondag verwacht ik de eerste eitjes.

-Het koppelen van de duiven is bij mij niet zo’n groot werk. Tenminste, ik maak er geen groot werk van. De koppels die in het verleden al goeie gaven, zitten terug bij mekaar en de anderen laat ik kiezen. Dit jaar heb ik er voor de eerste maal eens naar gekeken om een witoger tegen een geeloger te zetten, maar dat is het eerste jaar dat ik dat doe. Benieuwd wat het gaat geven. Weduwnaars laat ik niet kweken , die mogen rond half maart met eitjes komen en een 5-tal dagen broeden. Na het seizoen kweek ik uit deze die de selectie hebben overleefd dan nog wel een koppel jongskes.

-Wat mij deze tijd bezig houd is hoe ik mijn duiven ga voeren in het seizoen. Duivensport blijft voor mij nog steeds een hobby en moet ook een klein beetje eenvoudig gehouden worden, zeker wat voeding en bijprodukten betreft. Wat dit betreft heb ik het geluk gehad Ad Schaerlaeckens te ontmoeten en volg ik volledig zijn gedachtengang hierover, ook wel omdat deze zo eenvoudig en gemakkelijk  is.

-Ik ben er namelijk van overtuigd, net zoals Ad, dat opvoeren naar een wedstrijd toe onmogelijk is. Daarom heb ik jarenlang zelf een mengeling samengesteld en steeds hetzelfde gevoerd, van maandag tot zondag, steeds dezelfde mengeling. Verleden jaar ben ik hiervan afgeweken en heb ik een systeem mengeling gevoerd met in het begin van de week eiwitarm en op het einde van de week vetrijk. Deze is mij ook zeer goed bevallen, maar toch ga ik het in 2018 eenvoudiger houden door weer gans het seizoen één en dezelfde mengeling te voeren. Hierbij ga ik het systeem van Koopman volgen . Bij deze mengeling wordt enkel begin van de week een kleine hoeveelheid gerst en zuivering toegevoegd, alsook aan de weduwduivinnen, de helft mengeling en de helft zuivering en gerst.

-Eénmaal de duiven gekoppeld gaat het met rasse schreden vooruit. Ge kunt niet geloven hoe snel we weer met de duiven aan het spelen zijn! Volgende week moeten de ringen afgehaald worden en bij sommigen zal het al wringen zijn om ze aan te krijgen. Bij mij is dat nog nooit zo dringend geweest. Op die paar dagen zal het toch ook niet aankomen zeker! Wat mij nu ook bezig houd zijn de beslissingen die in Halle genomen worden. De oude ploeg blijft nog aan de macht tot eind februari en wie weet wat schudden ze nog uit hun mouw! In West-Vlaanderen moeten de verkiezingen over gedaan worden. Dat gebeurt natuurlijk niet op  kosten van de valsspelers maar daar draaien wij met zijn allen voor op. Ik heb de onhebbelijke gewoonte om nogal ongezouten voor mijn mening uit te komen en dat word mij niet altijd in dank afgenomen. Zo heb ik aan het nu nog huidige bestuur al verschillende brieven gestuurd om hen op situaties te wijzen die volledig tegen de reglementen van de KBDB indruisen. Zij doen zelfs de moeite niet om hun eigen reglementen te doen naleven! Hoe wilt ge dan terug verkozen worden? Als ge de beslissing neemt om bv de provinciale zware halve fondvluchten te laten meetellen voor het kampioenschap kleine hafo, dan is dat waarschijnlijk een beslissing genomen om één of ander vriendje een plezier te doen, maar niet om de duivensport vooruit te helpen! Gelukkig heeft men deze beslissing terug gefloten , anders had het nationale kampioenschap er totaal anders uit gezien en hadden we misschien wel een onterechte winnaar in één of andere rangschikking.

-Zo ook de beslissing om op de nationale vluchten verplicht provinciaal te dubbelen. Waarom is die beslissing genomen? Omdat er niet genoeg belangstelling was van de melkers uit om hierop te zetten en omdat er een aantal mensen zijn die deze uitslagen in één of ander kampioenschap kunnen gebruiken en dan maakt men dat maar verplicht. Juist verkeerd!! Als er geen belangstelling voor is, moet ge dat afvoeren en niet verplicht maken. Voor mij is het eenvoudig: als ik verplicht word om provinciaal te dubbelen zal ik een andere dubbeling afschaffen en zet ik niet meer in de Brabantse Unie. En zo zullen er nog wel denken. Men maakt de provinciale dubbeling verplicht, dan zou men die ook moeten kunnen zetten in een lokaal buiten de provincie, net zoals men dat doet met de zones. Als men in de zone A woont ,en men gaat inkorven in een lokaal gelegen in de zone B , dan blijft men toch in de zone spelen waar ge woont, in dit voorbeeld zone A ? Waarom kan dit provinciaal ook niet? Hier worden weer eens de lokalen aan de provinciegrenzen benadeelt. En benadeling van lokalen is geen goeie zaak voor de duivensport. Voor mijn part mogen op sportief vlak provinciegrenzen gerust afgeschaft worden. Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen provinciale uitslag mag zijn.       

-Voilà, ik heb mijn gedacht weer eens gezegd, en niet iedereen zal hiermee akkoord gaan , daar ben ik me van bewust. Het zou ook niet gezond zijn als iedereen er dezelfde mening op nahield. Maar wat wel belangrijk is, dat is dat men denkt in het algemene belang van de duivensport. Dat is iets dat in de plichtenleer van de mandatarissen staat, en dat vergeten die wel eens. Met de nieuwe ploeg is er wel hoop op beterschap.

-Over dit artikel mogen ook wel vragen gesteld worden, ik zal daar graag op antwoorden zolang men geen beledigende dingen schrijft en het alleen over de verzorging van de duiven gaat. Bij leven en welzijn graag tot een volgende keer!!

 

Keuber.